Żyj smacznie i zdrowo w Zespole Szkół w Prusicach

Dorota Leń | Niedziela 29.03.2015 aktualizacja: 29.03.2015, 15:04
Uczniowie Zespołu Szkół w Prusicach po raz kolejny przystąpili do udziału w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY. Głównym celem było przekazanie uczniom zasad prawidłowego i smacznego odżywiania, zachęcenie ich do pierwszych eksperymentów w kuchni i wspólnego, rodzinnego spożywania posiłków oraz zwrócenie uwagi na ważne problemy społeczne takie, jak marnowanie żywności, energii czy wody. W Zespole Szkół w Prusicach już najmłodsi uczniowie wiedzą jak troszczyć się o własne zdrowie, gdyż odbywają się tu różnorodne działania służące uświadamianiu dzieciom jak wiele zależy od stylu życia i od prawidłowego odżywiania się.

Zgłoszona do programu klasa I A gimnazjum w ramach lekcji techniki od jesieni 2014 roku, uczestniczyła  w lekcjach opartych na otrzymanych  materiałach edukacyjnych, zawierających scenariusze lekcji,  kolorowe plakaty, plansze edukacyjne,  filmy oraz książeczki z przepisami. Lekcje z „Żyj smacznie i zdrowo” pozwoliły uczniom w łatwy i bardzo przystępny sposób poznać najważniejsze zasady żywieniowe. Wypełniając otrzymane  ankiety mogli porównać swój styl odżywiania z ogółem mieszkańców Polski. Wyniki ankiety wskazały, że uczniowie tej klasy w 45% spożywają śniadanie przed wyjściem z domu, w 100% regularnie uprawiają sport (głównie dzięki zajęciom wychowania fizycznego oraz zajęciom w klubach sportowych), w  50% piją zalecaną ilość wody dziennie,  0% z nich ma nadwagę lub otyłość, 50% spożywa zalecane ilości warzyw i owoców, w  50% podjadają między posiłkami, tylko 18% spożywa regularnie 5 posiłków w ciągu dnia, 36% spożywa ryby z godnie z zaleceniami. Dzięki udziałowi w programie uczniowie mogli przekonać się, że wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by zapomnieć o zmęczeniu czy trudnościach z nauką oraz wzmocnić swoją odporność.  Dowiedzieli się jak w szkole i poza szkołą  można żyć i smacznie i zdrowo. 

Wiosną, w dniach 23- 27 marca 2015 r.,  uczniowie klasy I A gimnazjum, w ramach programu zorganizowali wydarzenie społeczne promujące idee zdrowego stylu życia pod hasłem  KOLOROWY TYDZIEŃ Z ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO, do udziału w którym zaprosili wszystkie klasy 4-6 oraz I-III gimnazjum, czyli 346 uczniów. Każda z tych klas poproszona została o umieszczenie na drzwiach sali lekcyjnej hasła promującego zdrowie  i wykonanie klasowych gazetek prezentujących zdrowy i smaczny styl życia. Podczas tego tygodnia każdy dzień miał przypisany inny kolor, a uczniowie  proszeni byli o przyjście ubranymi  w  wyznaczonym kolorze oraz o przyniesienie na drugie śniadanie owoców, warzyw, produktów mlecznych. W poniedziałek dominował kolor zielony, więc wszyscy proszeni  byli o ubranie się  na zielono. Uczniowie, jak i też nauczyciele promowali  ogórki, sałatę, szczypiorek, zielone jabłka, gruszki. Wtorek był dniem żółtym (banan, jabłko), środa – czerwonym  (pomidor, jabłko), czwartek – pomarańczowym (marchewki, pomarańcze), piątek – białym, mlecznym (mleko, serki, kefiry, jogurty, aby zapewnić organizmowi białko i potrzebną ilość wapnia dla zdrowych kości i zębów). 

Przez cały tydzień, który  rozpoczął się od audycji przez szkolny radiowęzeł,  uczniowie mieli  możliwość zdobywania dodatkowych punktów z zachowania za odpowiedni kolor ubrania. Wielu nauczycieli również włączyło się do edukacyjnej zabawy, nosząc  ubrania we wskazanym na dany dzień kolorze. W czasie przerw szkolne korytarze pełne były uśmiechniętych uczniów, zajadających kolorowe owoce i warzywa. Każdego dnia  podczas drugiej długiej przerwy w głównym holu szkoły  dla uczniów klas 4-6 oraz gimnazjum odbywały się zajęcia promujące zdrowy styl życia – dbałość o higienę i zdrowie, prawidłowe odżywianie, sport i aktywność fizyczną. W poniedziałek odbyły się projekcje filmów: „Żywność bogactwem składników pokarmowych” oraz „10 zasad zdrowego odżywiania”, które wzbudziły spore zainteresowanie. We wtorek wspólnie tworzono receptę na zdrowie. Każdy mógł zapisać swój pomysł na specjalnie przygotowanym arkuszu umieszczonym na sztaludze. Uczniowie z I A zadbali także o to, by  gazetkach szkolnych „Szkolne Nowinki” i „Kleks” znalazły się przygotowane przez nich artykuły dotyczące nie marnowania pożywienia, zawierające prostą zasadę „4P”- planowanie zakupów, przetwarzanie produktów, podzielenie się żywnością,  posegregowanie czyli oddzielanie bioodpadów od innych. 

Środowa przerwa międzylekcyjna upłynęła na wspólnej gimnastyce porannej.   W środę reprezentanci klasy I A w owocowych i warzywnych przebraniach udali się także w odwiedziny do klas 0, gdzie poprowadzili zajęcia dotyczące zdrowego stylu życia. Najmłodsi uczniowie Zespołu Szkół w Prusicach poprzez zagadki tematyczne, scenki dramowe, magiczne pudełko poznawały i odkrywały świat zdrowia. Dzieci podchodziły do pudełka, w którym były min.: kubek, szczoteczka do zębów, ręcznik, grzebień, klamerka, wkładały ręce do środka i posługując się tylko zmysłem dotyku odnajdywały i nazywały przedmiot. Po wyjęciu go z pudełka, wyjaśniały do czego on służy. Z zaciekawieniem i radością uczestniczyły we wszystkich zadaniach, wykazując się umiejętnościami  i sporą już wiedzą, otrzymując brawa.  W nagrodę każdy z uczniów został także obdarowany kolorowanką o zdrowym odżywianiu. W tym dniu gimnazjaliści z kl. I A pamiętali też o rodzicach, dla których po południu, tuż przed indywidualnymi spotkaniami z wychowawcami odbyła się ogólnoszkolna prelekcja i prezentacja „10 zasad zdrowego odżywiania”. Rodzice mogli przypomnieć sobie zasady zdrowego odżywiania, dostrzec najczęściej popełniane błędy i poznać sposoby wprowadzania zdrowych produktów do diety. Szczególną uwagę zwrócili na ważność śniadania zjedzonego w domu, tuż przed wyjściem do szkoły, dostrzegając  różnice w zjedzeniu na śniadanie drożdżowej bułki i kanapki z ciemnego pieczywa. Celem spotkania było przypomnienie sobie i uświadomienie znaczenia prawidłowych nawyków żywieniowych, zdrowego stylu życia, a także funkcji poszczególnych składników pokarmowych oraz znaczenia różnorodności pokarmów w diecie i regularności przyjmowania posiłków w ciągu dnia.

W czwartek chętni uczniowie przystąpili do rozwiązywania krzyżówek i rebusów o zdrowiu.  Piątek  był szkolnym dniem prezentacji  i wymiany smacznych i zdrowych przepisów kulinarnych.

 

27 marca 2015 r., gimnazjaliści z klasy IA w barwnym korowodzie przebrani za owoce i warzywa, mleko, wodę, owocowy sok, zorganizowali happening.  Wesołym korowodem niosąc owoce i warzywa, wyruszyli  do rynku miasta, gdzie zapraszali przechodniów do wspólnej dyskusji, rozdawali  ulotki i broszury,  zachęcając do zdrowego stylu życia oraz zwracając ich uwagę na ważne problemy społeczne takie, jak marnowanie żywności, energii czy wody. Gimnazjaliści zapraszali do rozmowy mającej na celu ekologiczne myślenie pozwalające na nie marnowanie jedzenia. Przypominali o tym, aby planować zakupy, przetwarzać produkty, dzielić się żywnością oraz segregować, czyli oddzielać bioodpady od innych, pamiętając że zjawisko marnowania żywności zależy wyłącznie od decyzji każdego człowieka, który może ograniczyć ten proces stosując się do powyższych zasad. Uczniowie przygotowali również punkt pomiaru ciśnienia tętniczego w położonej w rynku Kawiarence Pod Trzema Wieżami,  zdrowy poczęstunek oraz land art, układając hasło ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO z owoców i warzyw. Akcja została przyjęta przez mieszkańców z dużym zainteresowaniem, uznaniem ciepłem i serdecznością. 

Podsumowaniem był szkolny test wiedzy o zdrowiu, w którym wzięły udział 3 – osobowe reprezentacje wszystkich klas 4-6 i I-III gimnazjum.  Laureatami zostali:  w kategorii kl. 4-6 - I miejsce kl. 6 B, II miejsce kl. 5 B, III miejsce kl. 5 A; w kategorii kl. gimnazjalnych - I miejsce kl. III C, I miejsce kl. III B, III miejsce ex aequo zajęły kl. IB i II A. Zwycięskie klasy wraz z gratulacjami otrzymały pamiątkowe dyplomy.

 

Dzięki udziałowi w KOLOROWYM TYGODNIU Z ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO,  uczniowie z Prusic wiedzą, że prawidłowo skomponowana dieta i racjonalne odżywianie mają niebagatelny wpływ na zdrowie fizyczne oraz sprawność intelektualną.  Aby było smacznie i zdrowo potrzebna jest jednak wiedza,  szczypta wyobraźni i smaku,  a wtedy na talerzach pojawiają się przepyszne, fantastyczne przysmaki. Mamy nadzieję, że zdobyte wiadomości przyczynią się do zmiany dotychczasowych przyzwyczajeń i dadzą początek do prawidłowego i zdrowego odżywiania naszych uczniów. Cieszy fakt, że uczniowie tak chętnie włączyli się do akcji. Gimnazjaliści poprzez wspólne działanie edukowali, informowali, zachęcali i bogacili wiedzę młodszych kolegów i koleżanek a także dorosłych na temat zdrowego stylu życia. Szkolny sklepik aktywnie wspierał akcję zachęcając do zdrowego drugiego śniadania,  picia soków i wody. Nieocenione okazało się wsparcie rodziców, dyrekcji szkoły, nauczycieli, a w szczególności pani psycholog oraz pani pedagog, a także wszystkich pracowników szkoły, mieszkańców.

|